12 natiivimainosta, joista voi oppia jotakin (tai sitten vaan paheksua niitä)

Natiivimainonta kasvaa – haluttiin tai ei – niin Suomessakin muuallakin. Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa, millaisin mallein natiivimainonnan edelläkävijämediat  ovat sitä maailmalla toteuttaneet.

Suomessa verkkomainonnan kasvua ja kehitystä ajava järjestö IAB Finland muistuttaa Journalistin ohjeiden painottavan mainossisällön ja toimituksellisen aineiston erottamista. Tässä sen suositukset natiivimainonnan käyttämisestä:

1) Natiivimainos sisältää visuaalisen elementin, jonka kautta kuluttaja ymmärtää olevansa mainossisällön eikä toimituksellisen sisällön parissa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi mainostajan logoa, värejä tai muita elementtejä, jotka erottavat mainossisällön toimituksellisesta sisällöstä.

2) Natiivimainos sisältää tunnistetekstin, jonka kautta kuluttaja ymmärtää olevansa mainossisällön eikä toimituksellisen sisällön paris sa. Käyttökelpoisia tunnistetekstejä voi asiayhteydestä riippuen olla esim. ”ILMOITUS”, ”MAINOS” tai muu selkeä ja ymmärrettävä ilmaisu.

3) Natiivimainossisällön tulee noudattaa viranomaisten ohjeita ja alan itsesääntelyelimien antamia suosituksia mainonnan tunnistettavuudesta ja piilomainonnan torjumisesta (esim. edellä mainitut KKV:n ja ICC:n ohjeistukset sekä Journalistin ohjeet).

Kävin läpi kymmeniä natiivimainoksia maailman johtavissa verkkomedioissa. Hieman yllättäen kaikissa jutuissa sponsoreiden nimi on jossain muodossa merkitty juttuun, mihin enemmän, mihin vähemmän näkyvästi.

Seuraavassa onnistuneimpia esimerkkejä natiivimainonnasta.

A Hollywood Mystery (klikkaa otsikkoa)

trumpo.pngElokuvatuotantoyhtiö Bleecker Streetin sponsoroima featurekokonaisuus käsikirjoittaja Dalton Trumbosta. Myös mobiilissa hienosti toimiva juttu ei eroa millään tavoin New York Timesin muusta featureaineistosta vaan kuuluu monia kerrontamuotoja käyttävien digijuttujen parhaimmistoon. Syy sponsorointiin oli se, että tuotantoyhtiö oli juuri saanut valmiiksi elokuvan Trumbosta.

Two Engineers Have Created the Doll Every Young Girl Should Be Playing With

doll.png

Kenkäkauppa Cole Haan puolestaan sponssaa juttua, joka kertoo kahdesta naisesta, jotka ovat tehneet nukkeja, jotka opettavat tyttöjä olemaan insinöörejä. Hieno tarina ja mainostajan toivomaa asennetta, vaikkakaan kovin vahvaa yhteyttä kenkiin ei löydykään.

MobileMinded

mashable.pngMashablessa julkaistun natiivimainoksen maksajana on Mastercard. Mobiilimyönteinen juttu kertoo ihmisen ja älypuhelimen suhteesta ilmaisuvoimaisella grafiikalla ryyditettynä.

A-Zzz OF BEDROOM IDEAS

ikea.pngTelegraphin ja Ikean unitesti voisi olla osa minkä tahansa lehden unettomuutta ja sen hoitoa käsittelevää juttua. Olennaista on, että testi ei tyrkytä Ikean tuotteita ratkaisuksi mihinkään vaan antaa aivan lääketieteellisiä päteviä ohjeita uniongelmiin. Toki kuvat ovat yllättäen hyvin nukkuneiden näköisistä ihmisistä ja Ikean omat makuuhuoneet saattavat välähtää uniongelmien ratkaisuna useammankin lukijan mieleen.

Why Your New Employee’s First Six Months Matter Most

fedex.pngTalouslehti Forbes on ollut yksi natiivimainonnan innokkaimmista käyttäjistä. Piilomainontasyytöksiäkin hankkinut Forbes ei juurikaan käytä natiivimainonnassaan uusia kerrontaelementtejä vaan jutut on kirjoitettu ja otsikoitu lähinnä kiinnostavan talousjutun muotoon. Tämä listamuotoon kirjoitettu valjuhko juttu on FedExin sponsoroimaa materiaalia.

How The Internet Of Things Will Rule Your Workday In 2020

forbes.png

Forbesin CenteryLinkin sponsoroimassa mainoksessa on käytetty infografiikkaa havainnollisella tavalla. Lehden omasta materiaalista sen erottaa vain sponsorilogo.

Sunbathing: Expectation Vs. Reality

cancer.png
Natiivimainonnasta(kaan) ei voi puhua mainitsematta Buzzfeedia, jonka koko bisnesidea rakentuu sponsoroitujen sisältöjen varaan. Buzzfeedin listat, testit ja muut formaatit antavat tehokkaan, nopean ja kustannustehokkaan tavan tehdä erittäin laajalle leviäviä natiivimainoksia. Tässä Cancer Research UK:n poikkeuksellisen tehokas ihosyöpämainos.

15 Bands That Propably Wouldn´t Exist Without Led Zeppelin

led.pngBuzzfeedin Spotify-mainoksessa on luonnollisestikin mukana biisilista.

Dear Kitten

Buzzfeedin natiivimainonta  ulottuu myös videoihin, joiden määrän uskotaan natiivimainonnassakin kasvavan. Friskiesille tehty Dear Kitten –kissamainossarjan tehoa on vaikea epäillä. Sitä on katseltukin  kymmeniä miljoonia kertoja.

Beatboxing Transforms Education at Lavelle School for the Blind.

blind.pngMyös pankkiiriliike Wells Fargo luottaa ihmisläheisen tarinan voimaan SLATEssa julkaistussa jutussa, jossa kertoo muun muassa ilmaisuvoimaisien videoiden avulla näkövammaisistaa beatboxaajista.

We’ve Disguised This Newcastle Ad as an Article to Get You to Click It

bollocks.png

Osa natiivimainonnasta leikittelee journalismin konventioilla, kuten tämä Newcastlen olutmainos, jota ei koskaan tehty. Traileri on kuitenkin valmistunut ja näyttelijä Anna Kendrick maksettu mukaan. Mainossarjan tässä osassa keskustellaan olemattomasta mainoksesta.

Everyday hero or thief? Cyber criminal to address 2012 arrest

peli.pngSaman tekee Marvelin Mashablella julkaistu hulvaton pelimainos.

Loppukaneetti: Natiivimainontaa on kahdenlaista: hyvää ja huonoa. Sama pätee journalismiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s