Hakkaako maailmanparannus kissavideot? UpWorthy väittää niin

upworthy.png

Verkossa on paljon tappiollisia medioita, mutta osa vaikuttaa löytäneen kestävän tavan sisällön tuottamiseen, jakamiseen ja rahoittamiseen. Osa niistä on diginatiiveja, verkkoa varten syntyneitä medioita, joillakin on juurensa printtimediassa. Seuraavassa pohdin, mitä opittavaa niiltä voisi olla. Vuorossa kissavideot julkisesti haastanut UpWorthy.

UpWorthy

UpWorthy on lyhyillä jutuilla aloittanut, liberaali ja usein älykäskin sivusto, jonka missiona on kertoa käyttäjille, miten kehittyä paremmaksi ihmiseksi. Tätä missiota toteutetaan erittäin positiivisilla esimerkeillä ihmisistä, jotka ovat onnistuneet muuttamaan elämäänsä parempaan suuntaan.

Lisäksi on muun muassa parisuhdeneuvoja ja lapsenkasvatusneuvoja. Kaikki tavaraa, jota jaetaan sosiaalisessa mediassa paljon, ja se sivustolla myös kerrotaan.

Osastot on jaettu kuvaavilla otsikoilla, kuten Being a Better Human, Relationships, Citizen & Democracy. Ja niin edelleen.

Pelkästään hyötyuutisointia sivusto ei tarjoa, sillä se harjoittaa esimerkiksi poliittista uutisointia, usein feministisestä näkökulmasta. Se asemoikin itsensä vastavoimaksi  konservatismille, mutta myös viihteellisemmillä osalle uutta mediaa, kuten BuzzFeedille.

Sivusto haluaakin erottua ”katsomisen ja jakamisen arvoisilla jutuilla” ja UpWorthyn  mukaan  kuraattorit haravoivat nettiä löytääkseen tarinoita, videoita, grafiikoita, jotka käyttäjänsä arvoisia.

BuzzFeedin, toisen yhteisöihin satsaavan uuden median lailla, Upworthy on  vienyt käytäntöön havainnon, että digiaikana ihmiset kommunikoivat journalistisilla tuotteilla yhteisöissään.

Molemmat ovat myös onnistuneet luomaan selkeän mission itselleen. BuzzFeedillä se on ehkä ”Ei yhtään tylsää hetkeä”, UpWorthyllä: ”Näin kasvat paremmaksi ihmiseksi.” Näihin ne sopeuttavat kaiken toimintansa.

UpWorthyn menestys johtuukin muun muassa kohderyhmien tuntemisesta, tunteesta, jatkuvasta testaamisesta, saatavilla olevan materiaalin kuratoinnista ja paketoinnista sekä tietysti otsikoinnista.

Julkilausutun agendansa mukaan UpWorthy haluaa uutisten ilmastonmuutoksesta voittavan kissavideot ja julkkisjuorut. Tärkeiksi arvoikseen se ilmoittaa myös tuloerojen kaventamisen, naisten oikeuksien toteuttamisen, luonnonsuojelun ja vapaan Internetin.

Aina kuitenkin viihdyttävästi toteutettuna, kuten alla olevasta jutusta selviää:

”What if all movie toys made the same mistakes with female characters that Hasbro did?”

hasbro.png
Sponsoreikseen ja mainostajiksi sivusto houkuttelee säätiöitä ja ”edityksellisiä yrityksiä”. Tästä huolimatta otsikoinnissa  käytetään pitkälti samoja keinoja kuin kilpailijatkin:

One little change in how you talk to your kids can help them be more successful.

There’s one huge benefit to cloth diapers, but it’s probably not what you think.

Mikä tehoaa? Arvoituksellista otsikointia  yhdistettynä hyötytietoon. Lupaus, että yhden asian sisäistämisellä pärjää.

Devon Still’s daughter is officially cancer-free, and social media helped in a big way.

Mikä tehoaa? Yksilötarinat ja selviämistarinat yhdistettynä yhteisöllisyyteen, mitä UpWorthy korostaakin jokaisessa mahdollisessa tilanteessa.

Kaikkiaan UpWorthyn jutut ovat pidentyneet, mutta nytkin tekstimäärät ovat maltillisia ja tekstiä katkotaan usein valokuvilla grafiikoilla. Myös sivuston itse tuottamat tai sivuilleen kuratoimat videot toimivat usein elämänparannus-oppaina. Niissä esiintyvät usein omaa elämäänsä jollain tavoin parantamaan kyenneet ihmiset.

Yleisiä – ja suosittuja – videoita ovat kuitenkin myös esimerkiksi jutut asunnottomien tilanteesta kokijoiden itsensä näkökulmasta kerrottuna. 

Otsikoinnissaan UpWorthy toteuttaa mainosmiesten vanhaa sääntöä. Luo otsikossa lukijalle tarve, jonka lupaat täyttää.

jakaminen.png

Viisi neuvoa jakamiseen

Jaa oikeaan aikaan. Ei kannata jakaa, jos kukaan ei sitä näe. Esimerkiksi Facebookin käyttäjät ovat aktiivisimmillaan aamusta, töiden loppumisen aikaan ja yhdeksän jälkeen illalla.

Jaa samaan aikaan. Suurimman tehon saavuttaa, kun laittaa saman jutun mahdollisimman moneen välineeseen samaan aikaan. Tämä mahdollistaa jutun nousemisen luetuimpien joukkoon ja positiivinen kierre on valmis.

Tunne väline. Twitterissä vaaditaan erilaista viestintää kuin vaikkapa Facebookissa. Lisäksi eri yhteisöillä on luonnollisestikin oma koodistonsa.

Näe vaivaa. Pelkän linkin jakaminen johtaa harvoin mihinkään. Perustele, miksi juttu kannattaa lukea tai tarjoa jotain muuta lisäarvoa yleisöllesi.

Älä tyrkytä. Liiallinen jakaminen saa paitsi käyttäjät myös algoritmit pillastumaan. Esimerkiksi Facebook vähentää tietoisesti saman sivun jakaman materiaalin saamaa huomiota, jos sitä tulee useammin kuin kerran 45 minuutissa. Jos tavaraa tulee liikaa, se jää näkemättä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s